četrtek, 23. maj 2013

Kmetijske novice aus Rosentall



Tako kot pozimi 40cm snega na dvorišču zbliža moško populacijo, tako poleti zbliža ženske na našem dvorišču vrt.  In glavna tema so sadike, plevel in polži.
Ja, polži!
Usred prestolnice se namreč nahaja hiša, z vrtom na katerega že več kot 20 let ni stopila človeška noga.  Resno! 

Ta del sosedove parcele spada skupaj s  kočevskim pragozdom med tiste dele naše zavožene države, kjer  narava dela po svoje. Tud zgleda ko pragozd.
 Na njem je ena velika smreka in jablana, obe močno oviti z ovijalkami. Te v  jeseni tako lepo zasijejo v rjavo-rdečih barvah, njeni  mali modri plodovi privabljajo take in drugačne ptiče, ki nam zjutraj pojejo budnico:) ... zdejle je nekako temno in jaz mam že krigl prazen in se mi resno ne da dol slikat...bom enkrat...omljubim bi rekla moja mala.   

In ta ljubljanski pragozd direktno meji na naš vrt. Vmes je samo ena izredno lukjnasta ograja ki polžev,  ki se veselo množijo ne ustavi.

Aja, nisem povedala  kaj je rešitev za te polže!

Jajca!

Pa ne jajca, da se na vrt ki meji na polžji raj spraviš posadit solato -  to je drznost - ampak  jajčne lupine. Zdej vsi potresamo te jajčne lupine po robu vrta, in moram prizna, da mi polži še nič niso pojedli.

Vsem, ki šparate za težko kmetijsko mehanizacijo pa sporočam, da se da  vse posadit tud z majhno otroško oranžno lopatko,  zalit z majhno roza kanglico in... poglejgašment!



Sadike so se prjele! 



1 komentar:

  1. Bojda neke rože odganjajo polže. Take rumene, nimam pojma kako se imenujejo :)
    Pa v telem dežju, ti pa res ni treba z roza kanglic zalivat :D

    OdgovoriIzbriši